Gömbölyű kereket húzott a csigabiga, mondtam neki "sziabia". De ő nem válaszolt, látszott rajta, hogy fáradt volt. Gondolkodtam mi tévő legyek, felemeljem-e a kereket. Hagytam még egy darabig nála, de egyre jobban lihegett szegény pára. Szólogattam, hívtam, becéztem, majd a bokorból kinéztem. Egy rekettye bokor alján voltunk mi a csigával, a másik oldalon pedig egy borz a fiával.

Odaköszöntem neki:

 - Mi újság Teki?

- Semmi különös nem történt Holdleány, azon kívül, hogy a fiam a mai napon felállt.

- Ó gratulálok nektek, ügyesek ezek a gyerekek.

Ezzel szépen el is köszöntek, a völgybe kiszöktek.

A neve neked is fura?

Volt egyszer egy egész napos túra. Ott ismertem meg Vilmost, aki egyébként nem borz. Na mindegy, ő mesélte nekem, járt nála egyszer. Szép tágas háza van a Király fa tövében, amelynek Uhu Bagoly fekszik az ölében. Szóval mesélte, hogy Teki a Te ki? mondatból lett, mivel Vilmos szófogadóan tett. Megkérdezte tőle Te ki vagy és hol?, de ezt legalább hatvanhatszor. Tekinek annyira tetszett ez a jelenet, hogy elmesélte az egész erdőnek. Így maradt rajta a Teki, onnantól mindenki ezt mondta neki.

No, de térjünk vissza a kis csigára, aki már megtett egy lépést 100 imára. Segítsünk neki elvinni a kereket, csak előbb ki kéne oldani a fékeket.

- Hova viszed ezt a kereket?

- Gyorsan el a kezeket.

Hű de mérges csigára leltem, - mi bajod van drága lelkem?

A csiga csak húzta azt a kereket, de az tapodtat sem engedett. Gurult az izzadtságcsepp a hasánál, egy masni volt a hajánál.

Jé, eddig fel sem tűnt, hogy lány, de nem bánom egyáltalán.

- Nézd kislány, segíteni szeretnék, én vagyok a Holdleány.

A csiga döbbenten nézett rám:

 - Volnál kedves, lehajolnál?

Kérésének eleget téve lehajoltam, a földön lévő gombákat jól megszagoltam.

-Ó Holdleány, ellopták a házamat, benne a sárga csíkos párnámat. Tegnap éjjel óta nem alszom, egyfolytában a baglyokat hallom. Meztelen vagyok már két napja, anyukám már a takaróm varrja, de kell hozzá ez a kerék, így tudja csak megfenni a körmét. Cipelem már reggel óta, de csak három araszt mentem azóta. Szegény vagyok, mint a templom egere, új házra nem telne.

Keserves sírásba tört ki a bokorban, vajon ki lophatta el a házát? –gondoltam.

- Ne csüggedj, megkeressük a házadat, a gaz csalóval megfizettetjük károdat. Mindent mesélj el az elejétől a végéig, ráérek úgy még éjfélig.

A csiga így is tett, elmesélte az egészet. Gyanakodott egy másik csigára, de tévesen bizonyára. Egy csiga nem lop meg egy másikat, egymásra mindig számíthat.

- Felemeltem a kis csigát az ujjamra és ketten indultunk meg utunkra. Behunytam szemem az égre nézve, máris 20 méterre voltunk a földtől mérve. Elrepültünk a csiga családjához, leszálltunk a Király fa aljához. Anyukája megörült a keréknek, szólt rögtön Egeréknek. Tekerni jöttek mindannyian, anyukája varrni kezdett vígan. Hamar elkészült a takaró, az apuka közben kérdezte van-e harapnivaló? Hoztak finom falatokat a kisebbek, a férfiak mind neki is estek.

- Ej de mohó egy banda, nesze itt egy labda. Inkább játsszatok a gyerekkel, számoljatok le a felesleggel.

Végül is mosolyogva figyeltem a csiga családot, amikor is észrevettem a sárgaságot egy csalánon. Óvatosan közelítettem felé, hiszen bökős a levele a szélén. Persze, hogy a csiga csíkos párnája volt, aki tudta, nála a pont.     

Odaadtam a csigának, aki úgy megörült bánatában, hogy adott nekem egy kis levelet és azt mondta:

 - Mindet megeheted.

- Legalább a párnám megvan, bökte is egy kavics a fejem tegnap. Megköszönte a segítséget, és játszani sietett.

Ballagtam tovább lehajtott fejjel, amikor is odafutott hozzám Teki a feleséggel.

- Miért búsulsz Holdleány, álomport ma is hozol-e ránk?

- Sajnálom a csigalányt, elhagyta a kis házát. Takaróval kell aludnia, a neve azt hiszem Klaudia.  

- Van egy jó hírem, a gyereket mindjárt elcsípem. Az imént talált egyet a homokba, szeretett volna egy játékházikót otthonra.

Ezzel a lendülettel vissza is adták a házat, én meg vittem azt Klaudiának.

Olyan boldogan ölelt át, megszerettem egy életen át.

De most már későre jár, aludjatok, az éjszaka vár!

A mese folytatását itt olvashatod:

http://holdleany.reblog.hu/holdleany-mesei-a-rigocska

A mese előzményét itt találod:

http://holdleany.reblog.hu/holdleany-mesei---az-angyalok-trefaja